Kako uštedeti i proći jeftinije na putovanju - Osiguranik.com

Kako uštedeti i proći jeftinije na putovanju?

Pasoš, mobilni telefon, blokče i hemijska olovka na stolu

Sanjarite o savršenom odmoru, ali brinete da će troškovi izmaći kontroli?

Planiranje putovanja je uzbudljiv proces, ali i proces tokom kog treba biti posebno pažljiv, kako biste od prvog dana odmora bili zaista opušteni i zadovoljni. Jedna od ključnih stavki o kojoj treba da mislite jeste i ušteda novca i pametno raspoređivanje budžeta.

Nastavite sa čitanjem i saznajte sve trikove bezbrižnog i budget friendly odmora!

Izbor povoljne destinacije – izdvojite vreme za istraživanje

Neki bi rekli da je ovo slatka muka, a drugi bi ovaj proces nazvali pravim istraživačkim poduhvatom.

Bilo kako bilo, izbor destinacije za letovanje, prolećna putovanja, vikend putovanja, ili brzinski obilazak evropskog grada, zahteva istraživanje mapa, cena, čitanje recenzija, gledanje na stotine slika i na kraju upoređivanje ponuda koje ulaze u budžet.

Stoga, par saveta za budžetiranje, svakome mogu biti od pomoći.

Iako su popularne turističke destinacije mnogima najprimamljiivije, manje poznata mesta mogu biti jednako uzbudljiva, po znatno nižim cenama. Važan je i period kada putujete na određenu destinaciju, te nekada samo par dana može praviti značajnu razliku u ceni. Na primer, putovanje u Barselonu avionom u septembru znatno je jeftinije od putovanja tokom letnjeg perioda. Prosečna temperatura u prestonici Katalonije u ovom periodu je oko 26 stepeni, što je idealno za obilazak i šetnje, čak i kupanje na popularnoj Barseloneti, nasuprot letnjih 30 stepeni u hladu.

Evo nekoliko saveta za odabir destinacije:

  1. Pretražite jeftine avio letove direktno preko sajtova avio kompanija, tako što ćete odabrati opciju da želite da putujete bilo gde i bilo kada. Tada ćete preko aplikacija dobiti informaciju ka kojim destinacijama ima najjeftinijih letova i u kom periodu, na osnovu čega možete i organizovati vaš odmor.
  2. Preko aplikacija Booking i Airbnb pametno koristite filtere i opciju sortiranja. Naša preporuka je da birate smeštaje koji imaju ocenu preko 7, dodate druge stavke koje su vam važne tokom boravka i sortirate ponudu po ceni od najniže. Dobro pročitajte recenzije korisnika i proverite iznos dodatnih taksi. Nekada možete naći smeštaj koji se čini jeftinijim, ali ima visoku taksu, dok situacija može biti i obrnuta.
  3. Pre bukiranja smeštaja i kupovine avionske karte dobro istražite odabranu destinaciju za letovanje. Raspitajte se:
    • Kakve su plaže, da li se ležaljke plaćaju i koliko
    • Koje su prosečne cene u restoranima i kafićima
    • Koje su cene prevoza (autobusa i vozova) ukoliko vam je potreban
    • Koje su prosečne cene rentiranja automobila
    • Da li u odabranom mestu ima mega-marketa gde možete očekivati povoljnije cene namirnica
    • Ako planirate i obilaske turističkih atrakcija, proverite cene i popuste za online kupovinu i dane kojima su obilasci jeftiniji

Rana rezervacija može vam uštedeti par stotina evra

Sajam turizma u Srbiji održava se svake godine u februaru i upravo za sve one koji putuju preko turističkih agencija, ovo je idealno vreme da uplate aranžman ili jedan njegov deo, a ostatak otplate na rate.

First minute ponude uglavnom su par stotina jeftinije od ponuda koje su aktuelne tokom sezone. Takođe, za oni koji su zakasnili, uvek su na raspolaganju last minute ponude, posebno korisne za sve koji su fleksiblini sa vremenom.

Pasoš, mobilni telefon, blokče i hemijska olovka na stolu

Pametno upravljanje budžetom na letovanju

Da biste maksimalno iskoristili svoj budžet, važno je da pametno upravljate troškovima tokom putovanja, a evo nekih ključnih saveta za uštedu:

  • Javni prevoz: Umesto taksija, koristite javni prevoz koji je često znatno jeftiniji. Istražite opcije dnevnih ili višednevnih karata koje nude popuste za turiste. Ovo je posebno korisno ako se odlučite za letovanje koje obuhvata kombinaciju obilaska gradova i uživanja na plaži.
  • Hrana: Umesto obroka u turističkim restoranima, isprobajte lokalne pijace i prodavnice, izađite iz centra grada i posetite šarmantne objekte na periferijama gradova. Kulinarsko iskustvo na taj naćin će vam biti autentičnije i jeftinije.
  • Razmotrite opciju smeštaja sa kuhinjom, ili odabira all-inclusive aranžmana, koji kada se sve sabere mogu biti jeftinija opcija, posebno ako idete na letovanje sa decom. U mnogim hotelima u Turskoj i Egiptu, mališani ne plaćaju smeštaj.
  • Besplatne aktivnosti: Mnoge turističke destinacije nude besplatne ili jeftine aktivnosti, kao što su ture gradom, ulaznice za muzeje određenim danima ili obilazak prirodnih atrakcija poput velikih parkova i jedinstvenih plaža.

Putno osiguranje – neophodno, a jeftino

Iako se putno osiguranje često pogrešno percipira kao dodatni trošak, zapravo za nešto više od 150 dinara po danu, štedite novac u slučaju nepredviđenih okolnosti. Pokrića se razlikuju u zavisnosti od izbora osiguravajuće kuće, kao i paketa osiguranja.

Neki od osnovnih pokrića putnog osiguranja su:

  • Hitni medicinski troškove koji obuhvataju: vanbolničko lečenje, bolničko lečenje, neophodne dijagnostičke procedure, propisane lekove, stomatološko lečenje, sanitetski materijal, ortopedska pomagala, operativno lečenje i postoperativni tretman;
  • Troškovi transporta obuhvataju: troškove prevoza do lekara ili bolnice, repatrijacija (prevoz) pacijenta u zemlju prebivališta, troškove sahrane u državi gde je smrt nastupila, repatrijacija posmrtnih ostataka i sl.
  • Ostali troškovi: ovi troškovi mogu znatno da se razlikuju u zavisnosti od osiguravajuće kuće koju odaberete, a uglavnom uključuju pomoć u slučaju gubitka ili krađe putnih isprava, kao i krađu ili gubitak prtljaga i hitno slanje poruka.

Sve osiguravajuće kuće nude usluge call centra koji je dostupan 24 h nedeljno i upravo pozivom call centra potrebno je da prijavite ukoliko u inostranstvu dođe do situacija u kojima treba da koristite putno osiguranje, a oni će vas uputiti do najbliže medicinske ustanove i dati vam sve potrebe informacije. Pročitajte ovde kako se prijavljuje šteta ako se povredite ili razbolite u inostranstvu.

Preko našeg sajta, u samo nekoliko klikova možete odabrati najjeftinije putno osiguranje, poređenjem ponuda vodećih osiguravajućih kuća, gde možete videti sve neophodne detalje paketa, te napraviti pametan izbor osiguranja za sva vaša naredna putovanja i uštedeti čak i nekoliko hiljada dinara po putovanju.

Ušteda na putovanju ne znači odricanje od komfora ili kvaliteta. Sa pažljivim planiranjem, izborom prave destinacije, pametnim upravljanjem budžetom i jeftinim putnim zdravstvenim osiguranjem, možete maksimalno iskoristiti svoje putovanje bez nepotrebnih troškova.

Spremite se, planirajte pametno i uživajte u narednim avanturama!

 

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.