Putno osiguranje za trudnice - Sve informacije - Osiguranik.com

Putno osiguranje za trudnice – sve što treba da znate

Trudna žena u krupnom kadru u šumi

Jedinstven i po svemu drugačiji period trudnoće ne zove se sa razlogom “drugo stanje”. Baš kao takvo prepoznaje ga i osiguranje, pa se sve više ljudi pita “da li trudnice mogu da kupe putno osiguranje”.

Znamo da uslovi putnog osiguranja variraju u zavisnosti od osiguravajuće kuće, pa je tako i po ovom pitanju, iako bi univerzalan odgovor bio: da, kupovina je moguća, ali pod određenim uslovima i mnoštvom sitnih slova, koja ćemo pročitati za vas.

Nastavite da čitate i saznajte šta sve podrazumeva putno osiguranje za trudnice.

Da li trudnice mogu da kupe putno osiguranje i kako izgleda kupovina?

Trudnice do 28. nedelje trudnoće, koje nemaju rizičnu trudnoću mogu da kupe putno osiguranje koje će im pokriti troškove eventualnih medicinskih usluga u inostranstvu, a koje se odnose na trudnoću.

Šta to zapravo znači i kako izgleda kupovina?

Kupovina preko sajta Osiguranik.com (kao i preko sajtova osiguravajućih kuća) neće se razlikovati za trudnice u odnosu na bilo koju drugu odraslu osobu, dakle nema posebnog polja koje treba da označite ukoliko ste u drugom stanju. Možete se osigurati individualno, ili u okviru porodičnog putnog osiguranja.

Pre samog putovanja bi trebalo da imate potvrdu lekara da trudnoća nije rizična i da vam je dozvoljeno da putujete. Mišljenje lekara je svakako važno za vas i bebu da se ne biste izlagali povećanom riziku od eventualnih komplikacija, ali na kraju dana i za osiguravajuću kuće u čijim polisama može stajati ovo kao obavezna klauzula.

Vizual, prikaz stranice putnog osiguranja na sajtu Osiguranik

Koji su uslovi za kupovinu putnog osiguranja za trudnice?

Osim nerizične trudnoće do 28. nedelje (kod nekih osiguravača ova granica je 30 nedelja, ili ove granice nema) i potvrde lekara da možete putovati, potrebno je da:

  • Imate državljanstvo Republike Srbije
  • Kupite osiguranje dok ste na teritoriji Republike Srbije
  • Da na granici uvek pokažete pasoš čak i kada to nije potrebno (na primer za putovanje u zemlje regiona)
  • Da kada nastupi osigurani slučaj, pratite pravila i uputstva za prijavu štete koja ćete pronaći u ovom tekstu.

Koje situacije su pokrivene putnim osiguranjem?

Putno osiguranje pokriva najrazličitije medicinske troškove, troškove transporta ukoliko ima potrebe za tim, kao i druge troškove istaknute u uslovima odabrane osiguravajuće kuće.

Osnovna pokrića putnog osiguranja su:

  • Hitni medicinski troškovi: bolničko i vanbolničko lečenje, neophodne dijagnostičke procedure, propisani lekovi, hitna dostava lekova, hitno stomatološko lečenje, sanitetski materijal, ortopedska pomagala, operacije, hitne intervencije i postoperativni tretman;
  • Troškovi transporta: troškovi prevoza do lekara ili bolnice, transport pacijenta u zemlju prebivališta radi nastavka lečenja, troškovi sahrane u državi gde je smrt nastupila, transport posmrtnih ostataka i drugo.
  • Ostali troškovi: ovi troškovi mogu znatno da se razlikuju u zavisnosti od osiguravajuće kuće koju odaberete, a uglavnom uključuju pomoć u slučaju gubitka ili krađe putnih isprava, pokriće troškova (do ugovorenog iznosa) za krađu ili gubitak prtljaga, kao i hitno slanje poruka, a u nekim paketima i pravnu pomoć.

Kada govorimo o pokrićima specifičnim na trudnoću ona uglavnom podrazumevaju sve potrebne intervencije koje otklanjaju opasnosti po život deteta ili majke. Dakle, na primer, ako se trudnici jave jaki bolovi u stomaku, potreban je pregled ginekologa i ultrazvuk, takav pregled biće pokriven putnim osiguranjem, ako ispunjavate gore navedene uslove.

Šta ne pokriva putno osiguranje za trudnice?

Putno osiguranje za trudnice ne pokriva nikakve preventivne preglede. Primera radi, ukoliko u inostranstvu planirate da provedete nekoliko meseci i potrebni su vam redovni mesečni pregledi lekara i praćenje trudnoće, takve preglede vam putno osiguranje ne može pokriti.

Takođe, baš kao i kod drugih osiguranih lica, putno osiguranje neće pokriti troškove estetskih tretmana, ekstremnih sportova, namernog izlaganja opasnostima, nesavesne vožnje ili ponašanja.

Ovim osiguranjem nisu obuhvaćena ratna područja ili područja koja osiguravajuće kuće smatraju rizičnim. U uslovima odabranog osiguravača možete videti posebnu sekciju “isključenja iz osiguranja”, u kojoj je precizno navedeno koje zemlje nisu pokrivene osiguranjem.

Kako da odaberete najbolji paket putnog osiguranja za trudnice?

Prilikom izbora putnog osiguranja, treba posebnu pažnju da posvetite odabiru sume osiguranja, koja predstavlja maksimalan iznos koji će vam osiguravajuća kuća isplatiti u slučaju nastanka štete.

Za putno osiguranje, sume osiguranja se kreću do 120.000 evra. Naša preporuka je da za putovanja u zemlje Evropske unije odaberete sumu od 30.000 evra, a za SAD, Kanadu, Japan, Australiju, Novi Zeland i druge daleke zemlje van Evrope, sume osiguranja od 40.000 do 120.000 evra. Ako želite dodatno da se informišete i saznate kako da odaberete putno osiguranje za Ameriku, pročitajte ovaj tekst.

Treba znati da pojedina pokrića iz osiguranja imaju svoje podlimite, koji predstavljaju ograničenja za navedena pokrića. Na primer, za pokriće gubitka prtljaga, podlimiti su česta pojava, a variraju u zavisnosti od odabranog paketa osiguranja i osiguravajuće kuće.

Da biste napravili najbolji izbor putnog osiguranja, dovoljno je da preko našeg sajta unesete neophodne podatke za predstojeće putovanje, uporedite cene i pojedinosti paketa, a kupovinu možete završiti online.

Nakon online plaćanja, polisa vam odmah stiže na mejl.

Ukoliko vam je potrebno više informacije i želite da znate više o putnom osiguranju, pratite našu blog sekciju, a uvek nas možete kontaktirati i na mejl info@osiguranik.com.

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.