Osiguranje organizatora putovanja čuva turiste - Osiguranik.com

Osiguranje organizatora putovanja čuva turiste

Svake godine čitamo o pokvarenim autobusima koji su umesto na nekoj plaži ili ski-centru ostavili naše turiste da čekaju na putu, kao i o hotelima i apartmanima koji ne ispunjavaju obećano. Nažalost, ima i putnika koji na pošteno plaćano putovanje nikada ne krenu jer agencije prestanu da rade, a vlasnici beže od odgovornosti. Uostalom, njihovo izgubljeno vreme koje je trebalo da provedu na odmoru im ništa ne može nadoknaditi.

Da se takve stvari više ne bi dešavale, donet je Zakon o turizmu, a uskoro bi trebalo da bude usvojeno i 10 pravilnika kojim se nivo zaštite domaćih turista podiže na viši nivo. Najvažniji je svakako Pravilnik o garanciji putovanja koji bi direktno trebalo da utiče na odgovornije poslovanje turističkih agencija i poslenika. Najveća novost je to što će se povećati iznosi osiguranja i bankarskih garancija. Primera radi, za putničku agenciju garancija će iznositi čak 300.000 eura, a biće znatno olakšan i ubrzan postupak dobijanja nadoknade za putnike koji su eventualno prevareni.

Važno je napomenuti i da bi novim pravilnicima mogućnost da uopšte dođe do prevare trebalo da bude svedena na minimum. Svaki putnik će u prilikom plaćanja ili rezervisanja aranžmana dobijati potvrdu o osiguranju, dokument na kom će jasno stajati ko je dao garanciju i ko odgovara u slučaju bilo kakvih problema. Na ovaj način, praktično će svako posebno putovanje biti osigurano.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

20 + 18 =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.