Šta ako izgubim registracionu nalepnicu ili saobraćajnu dozvolu? - Osiguranik.com

Šta ako izgubim registracionu nalepnicu ili saobraćajnu dozvolu?

Da bi vaše vozilo moglo da učestvuje u saobraćaju neophodno je da bude registrovano, tj. da je za vozilo izrađena saobraćajna dozvola, i da su izdate registarske tablice i registraciona nalepnica.

Saobraćajnu dozvolu, registarske tablice i nalepnicu vlasnik vozila dobija u policijskoj stanici prema mestu svog prebivališta. Isto, registraciona nalepnica se može dobiti i na tehničkom pregledu koji ima ovlašćenje za izdavanje registracionih nalepnica.

Jednom godišnje kada se vozilo registruje izdaje se registraciona nalepnica koja važi za narednih godinu dana i ona je dokaz da je vozilo registrovano. Na nalepnici su naznačeni registarska oznaka vozila i datum do kada važi registracija. Nalepnica se postavlja se na odgovarajuće predviđeno mesto u vozilu i na taj način je vidljiva (npr.na motornom vozilu sa vetrobranskim staklom nalepnica se postavlja u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla, na motocikle spolja na vetrobransko staklo).

S obzirom da je registraciona nalepnica dokaz da je vozilo registrovano važno je da se vodi računa da bude pravilno postavljena. Ako registraciona nalepnica nije postavljena kako je predviđeno ili nije čitljiva, rizikujete da platite kaznu u iznosu od 10.000 dinara.

Šta ako izgubim registracionu nalepnicu ili se ona ošteti?

Ako se desi da izgubite registracionu nalepnicu ili ona bude oštećena i time neupotrebljiva, postupak dobijanja nove nalepnice je dosta jednostavan, ali potrebno je i da izdvojite određenu svotu novca za uplatu takse i odgovarajućih naknada.

Ako nalepnicu izgubite potrebno je da se izda duplikat nalepnice.

Otići ćete u policijsku stanicu sa važećom ličnom kartom i priložiti sledeća dokumenta:

  • izjavu o tome zašto i kako je došlo do gubitka
  • registracioni list sa tehničkog pregleda
  • dokaz o uplati takse i dokaz da je plaćena naknada za izradu i izdavanje nalepnice.

Ako se desi da je nalepnica oštećena ili je u dotrajalom stanju onda ćete sa važećom ličnom kartom priložiti:

  • registracionu nalepnicu (u oštećenom stanju ili ostatke nalepnice)
  • registracioni list sa tehničkog
  • dokaz o uplati takse i dokaz da je plaćena naknada za izradu i izdavanje nalepnice.

Nakon toga biće izdat duplikat registracione nalepnice (na licu mesta).

Da ne biste nepotrebno plaćali izdavanje duplikata nalepnice koja je oštećena, potrebno je da se pravilno ukloni stara i postavi nova nalepnica (na za to predviđeno mesto).

Šta u slučaju gubitka saobraćajne dozvole?

Ako se desi da izgubite saobraćajnu dozvolu, postupak izrade nove saobraćajne je takođe dosta jednostavan. Jedino što ćete opet morati izdvojiti i vreme i određeni iznos za plaćanje taksi i naknade.

1. prvo što je potrebno kod gubitka saobraćajne jeste da što pre prijavite nestanak saobraćajne u mup

2. zatim da priložite zahtev za izdavanje nove sobraćajne i uz ličnu kartu sledeća dokumenta:

  • registracioni list – koji možete uzeti na nekom od tehničkih regleda (bez pregleda vozila, samo će se popuniti podaci o vozilu na registracionom listu)
  • izjava o razlozima i okolnostima vezano za nestanak saobraćajne dozvole
  • dokaz o prijavi nestanka dozvole
  • dokaz o uplati naknade za izradu i izdavanje dozvole i dokaz o uplati takse za izdavanje nove dozvole.

U slučaju da je saobraćajna dozvola oštećena ili dotrajala, ili ukoliko čip ima oštećenje pa saobraćajna ne može da se učita, takođe se izrađuje duplikat saobraćajne.

Šta ako me zaustavi policija?

Ukoliko vlasnik vozila izgubi saobraćajnu dozvolu a zaustavi ga policija, iako nema saobraćajnu dozvolu može se odrediti vlasništvo nad vozilom uz pomoć ostale dokumentacije.

Ali ako vozilom upravlja neko drugi, recimo auto je pozajmljen, a vlasnik nije dao pismeno ovlašćenje za njegovu upotrebu, situacija je složenija jer se vozi automobil koje je u tuđem vlasništvu, bez saobraćajne dozvole i bez ovlašćenja. Ako se koristi tuđi auto najbolje je prethodno proveriti da li je u vozilu saobraćajna dozvola.

Da li je kod gubitka saobraćajne potrebno da menjam registarske tablice?

Registarske tablice u slučaju gubitka saobraćajne dozvole ostaju iste.

Nove registarske tablice se izrađuju samo ako izgubite tablice ili ih neko ukrade (obe tablice ili samo jednu).

Ko može da zameni saobraćajnu dozvolu?

Vlasnik vozila po pravilu podnosi zahtev za izdavanje nove saobraćajne dozvole. Ali, zamenu može isto tako da izvrši i ovlašćeno lice, kojem je vlasnik vozila dao ovlašćenje da zameni saobraćajnu dozvolu i preuzme duplikat (ovčlašćenje treba da sadrži podatke o vlasniku i ovlašćenom licu, sa preciziranim radnjama na koje se odnosi ovlašćenje i da bude overeno kod notara).

To najzad može da bude i osoba koja je kupila vozilo i tako postala novi vlasnik – podneće zahtev za izradu saobraćajne uz priložen ugovor o kupoprodaji ili ugovor o poklonu vozila.

autor: Brankica Srdić

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

20 + eleven =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.