Važne informacije o imovinskom osiguranju - Osiguranik.com

Osiguranje imovine za mala preduzeća vredno kao zlato

Pokretanje biznisa u Srbiji je kao i bilo gde-rizično i neizvesno. Uz dobar biznis plan, procenu lokacije, prostora, saradnika, nabavku robe i opreme, odabir zaposlenih i sistema poslovanja, sav trud i rad, uspeh je negde izvesniji i moguć. Međutim, ono sa čime se susrećemo u praksi kroz saradnju sa brojnim vlasnicima malih i srednjih preduzeća, jeste da koliko god sve dobro naši klijenti isplanirali, segment nepredviđenih okolnosti uvek bude opcija koje se mnogi plaše, a nažalost ne i svi uzimaju i obzir, a do njih dolazi.

Gubitak u slučaju štete imovine malih preduzeća često je udar nekad veći i od gubitaka vezanih za privatnu imovinu. Zato želimo da ukažemo vlasnicima malih i srednjih preduzeća, ali i uslužnih delatnosti kao što su frizeri, pekare, prodavnice zdrave hrane, ugostitelji, saloni za masažu, male prodavnice i sve slične delatnosti koji obavljaju posao u nekim lokalima, poslovnim prostorima gde se nalaze njihova oprema, alati, zalihe koliko bi bila velika šteta ukoliko bi ostali bez svega toga. Najčešći uzroci ovakvih tragičnih spletova okolnosti u velikom broju situacija uključuju slučajeve kao što su požar, provalne krađe, oluje, izlivi vode iz instalacija, poplave i slične nemile situacije do kojih, nažalost, zaista dolazi.

Pročitajte šta sve možete osigurati, koji faktori utiču na vaše osiguranje, kao i postoje li dodatna osiguranja kojim biste postigli kompletnu pokrivenost za svoj biznis i mirno vodili svoje poslovanje bez bojazni za vas, vašu imovinu i vaše zaposlene.

Koje informacije su važne za ugovaranje osiguranja imovine za mala i srednja preduzeća?

Postoji određeni broj faktora koji utiče na to koja će biti cena osiguranja i koliko će vam biti odgovarajući uslovi, a uporedni pregled ponuda možete dobiti popunjavanjem našeg upitnika za osiguranje imovine.

Potrebno je da imate informacije kao što su površina objekta, namena, broj spratova, kao i godina izgradnje, vrsta grejanja, ali i materijal korišćen za spoljašnje zidove i krovnu strukturu. Na cenu osiguranja utiču i faktori koji povećavaju rizik, kao što su to da li imate automatske alarme za požar i dim, udaljenost od požarnih odnosno vatrogasnih stanica, stanje snabdevanja vodom, udaljenost objekata oko vas, kao i stanje vatrogasnih aparata u okviru objekta.

Šta se osigurava osiguranjem imovine za preduzeća?

Osiguranje imovine za preduzeća uključuje pokriće u slučajevima:

  • požara i nekih drugih opasnosti
  • provalne krađe i razbojništva
  • stakla od loma

Osiguravajuća zaštita polisom osiguranja od provalne krađe i razbojništva odnosi se na slučajeve:

  • provalne krađe;
  • razbojništva (oduzimanja upotrebom sile ili pretnjom);
  • pokušaja izvršenja provalne krađe i razbojništva;
  • obesti i vandalizma u toku izvršenja provalne krađe i razbojništva;
  • saobraćajnih nezgoda ili požara u slučaju prenosa ili prevoza novca i drugih sredstava plaćanja, odnosno dragocenosti.

Postoji i tip osiguranja koji je zapravo Kombinovano osiguranje pokretne tehnike i ono uključuje:

  • Osiguranje mašina od loma
  • Osiguranje opreme i zaliha

Ukoliko želite i imate potrebu za tim, dostupna su i dopunska pokrića koja podrazumevaju osiguranje od slučajeva:

  • Poplava, bujica i visoka voda
  • Izliv vode iz instalacija

Kada govorimo o osiguranju imovine, to podrazumeva da su pokriveni svi oni imovinski interesi, odnosno prava, kojima se pruža zaštita i od mogućeg gubitka odnosno umanjenja osiguranikove imovine (osiguranje od odgovornosti, osiguranje kredita, osiguranje od prekida rada, garancijsko osiguranje…).

Osiguranje imovine, u širem smislu, može da uključuje i pojedina transportna osiguranja od raznih rizika za vreme prevoza koja zaštićuju i određene imovinske koristi u vezi sa prometom robe. Recimo, često se dešava da za preduzeća, ukoliko dođe iz bilo kojih razloga do prekida rada ili privredne aktivnosti, a u slučaju nekog događaja koji je doveo do štete na imovini, to može da dovede do finansijskih posledica koje su često veće nego sama materijalna šteta nastala uništenjem ili oštećenjem građevinskog objekta ili opreme u sklopu vaše delatnosti. Upravo zato su tu recimo osiguranje zaposlenih od nezgode, kao i kombinovana osiguranja i osiguranja od prestanka rada.

Primer osiguranja malih i srednjih preduzeća iz prakse

Osiguranje malih i srednjih preduzeća ima za cilj pre svega da zaštiti vaše poslovanje u slučajevima različitih rizika. Osiguranjem su najčešće pokriveni:

  • Građevinski objekti (uključujući naravno i vaš poslovni prostor u objektima ili etažnom vlasništvu)
  • Oprema (mašine, uređaji, nameštaj i sva druga oprema)
  • Zalihe (robe, sirovine, polugotovi i gotovi proizvodi, komisiona roba)
  • Novac (gotovina i vrednosni papiri)

Naknada iz osiguranja, ukoliko je recimo došlo do potpunog uništenja ili nestanka stvari je vrednost te osigurane stvari do sume osiguranja koja je navedena u polisi. U slučaju da su osigurane stvari oštećene, naknađuju se troškovi popravke (rad i materijal) te osigurane stvari.

Primer toga šta je pokriveno recimo kombinovanim osiguranjem preduzeća, uključujući i osiguranje imovine je recimo sledeći:

  • osiguranje poslovnog prostora, opreme i zaliha;
  • osiguranje poslovanja od prekida rada;
  • osiguranje od odgovornosti;
  • osiguranje zaposlenih od posledica nezgode (smrti usled nezgode, invaliditeta, preloma kosti);
  • dodatno zdravstveno osiguranje zaposlenih (osiguranje od  težih bolesti i hirurških intervencija);
  • hitne intervencije u vašem poslovnom objektu koje pokrivaju troškove dolaska i rada servisera (vodoinstalatera, stolara, staklara, električara) 24/7.

Važno je takođe imati u vidu da u okolnostima u kojima nažalost dođe do nemile situacije i aktivira se osigurani slučaj, vi kao osiguranik ste dužni da o tome obavestite osiguravača u najkraćem roku, bez zadrške. Obično je rok tri dana od dana nastupanja, odnosno saznanja o nastupanju osiguranog slučaja, a u slučaju krađe i razbojništva, prijavu treba izvršiti i u policiji odnosno nadležnim organima unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Ukoliko vam zatreba pomoć, tim naših stručnjaka za osiguranje vam je dostupan putem imejla, telefona ili Vibera.

Pozovite nas svakog radnog dana od 09h do 17h: 011 7850-487, 011 7850-488

Pišite nam: info@osiguranik.com

autor: Brankica Srdić

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

three × four =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.