Top 5 evropskih skijališta - Osiguranik.com

Top 5 evropskih skijališta

Ljubitelji skijanja najviše vole zimovanje tokom februara i marta meseca. Uprkos popularnim ski opening dešavanjima, pasionirani skijaši koji skijaju po evromskim ski centrima, najviše vole februar i mart. Razlozi u duži dani, više sunčanih sati a velika količina snega na stazama.

Ukoliko idete na skijanje van granica Srbije, ne zaboravite da je putno osiguranje za skijaše i bordere neophodna stavka, jer za svega 873 dinara, osigurani ste 7 dana od nepredviđenih situacija koje vam se mogu desiti.

Ovo su top 5 najpoznatijih skijališta u Evropi, o kojima svaki ljubitelj skijanja mašta.

  1. Skijalište St. Moritz

St.Moritz je jedno od najlepših i najmodernijih skijališta u svetu, a svakako najpoznatije. Tu je i izgrađen prvi luksuzni alpski hotel, a tradicija zimskog turizma datira iz druge polovine 19. veka. Staze su odlične za vrhunske skijaše ali i ostale zimske sportove. Skijaško trčanje, klizanje po zamrznutom jezeru, jahanje konja, igranje pola ili golfa, sve je ovo dostupno u mondesnkom ski centru. Zimske olimpijske igre 1936. godine su održane ovde, kako i nekoliko svetskih prvenstava.

  • Skijalište Kitzbühel

Ako je Austrija najveći skijaški centar na svetu, Kitzbühel odnosno Kicbil je glavni grad. Kitzb je sigurno najveći skijaški centar na svetu. Nema sumnje u ovo.  Mnogi ljudi smatraju da je skijanje nastalo u mestu Kitzbühel. Sa 52 žičare, čak 168 kilometara staza, ovo mesto je raj za skijaše. Najpopularnije takmičenje u skijanju na svetu „HahnenkammCup“ održava se ovde,  svake godine u januaru. U Kicbilu se nalazi i jedna od najtežih trkačkih staza na celom svetu, koja se zove Streif. Iznad Kitzbühela nalaze se brda Hahnenkamm i Pangelstein, a na drugoj je strani Kitzbüheler Horn, raj za snowboardere. U januaru i februaru svetska elita se okuplja u ovom ski centru, čak i oni koji ne skijaju, jer ovo mondensko skijalište ima brojne kafiće, restorane, hotele i radnje najpoznatijih svetskih brendova i time spada u jednu od najboljih destinacija za šoping u Austriji. Za ljubitelje arhitekture, Kitzbühel je otkrovenje. Tirolska arhitektura, stara gotovo 300 godina, ovde je savršeno očuvana. Iako niste skijaši, a idete na zimovanje sa istima, u ovom ski centru vam nikad neće biti dosadno. Uživajte u šetnji ulicama sa oslikanim kućama iz 14 veka, skrivenim prolazima, malim autentičnim prodavnicama,vožnji kočijama, ili u wellness centru.

  • Skijalište Cortina d‘Ampezzo

Cortinad ‘Ampezzo  je najpoznatjie skijalište u Italji, po padinama. Iako je ovo jedno od najmanje modernih skijališta u Italiji, predeli će vas ostaviti bez daha. Ovo mesto je razglednica Dolomita. Definitivno nije najbolje skijalište u Italiji, ali je najpoznatije po njegovim padinama. Za Kortinu kažu da je “kraljica Dolomita”. Ovde su 1954. godine održane i Zimske olimpijske igre. Čuveni tajni agent 007 je skijao ovde u filmu “Samo za tvoje oči”.

  • Livigno, Italija

Ovaj italijanski ski centar se nalazi blizu granice sa Švajcarskom i ima 115kilometara staza. Poznat je po tome što ovde možete skijati od jeseni pa sve do maja jer su snežne padavine obilne i dugotrajne, a konstantno sija sunce. Livigno Italijani zovu ’’Piccolo Tibet’’ odnosno mali Tibet, zbog nadmorske visine od 1800 pa sve do 3000m. Ovaj ski centar je perfektan za sve kategorije skijaša, a nudi i 40km staza za nordisjko skijanje kao i otvoreno klizalište. Ukoliko idete na skijanje sa decom, ovaj ski centar je odličan jer nudi razne školice skijanja kao i snežne parkove za toboganima. Pored barova, restorana, pubova, ovde imate na stotine free shopova, jer je čitav grad bescarinska zona. Grederobu, parfeme, satove, i razne elektronske uređaje možete kupiti po fabričkim cenama i to 3 meseca ranije pre nego što počnu da se prodaju u ostalim mestima u Evropi i svetu.

  • Chamonix-Mont-Blanc, Francuska

Ovo je jedan od najpoznatijih ski centara u svetu, koji se nalazi u podnožju masiva Mon Blan. Nalazi se u Francuskoj i jedan je od boljih alpnističkih centara ne samo u Evropi, nego i u svetu. Nalazi se u podnožju masiva Mon Blan, a sa italijanskim gradom Kurmajor je povezan tunelom dugim 11,6 km koji prolazi kroz sam masiv. Do samohvrha, Egile du Midi, vozi najviša žičara na svetu. Sa 3.842 metara nadmorske visine polazi najduži spust na svetu preko lednika dugog 22 km. Ovde su održane prve zimske olimpijske igre 1924.godine, a danas je popularan  zbog odličnih staza, živopisnih fasada, noćnog života.

Skijanje nije jeftin sport. Pored ski passa, smeštaja, cena hrane i pića, kao i samog putovanja, dosta novca treba za kupovinu kvalitetne ski opreme. Kada se sve sabere, putno osiguranje za skijaše je najmanje stavka. Za samo 873 dinara osigurani se tokom celog zimovanja. Pokriveni su vam troškovi ambulantnog i stacionarnog lečenja sa medicinskom repatrijacijom do 12000 evra, a kod nekih polisa čak i do 120 000 evra. Ne dozvolite da vam najmanja ušteda postanenajveći trošak. Putno osiguranje sa uključenim ski rizicima možete kupiti putem našeg sajta i sledećeg linka: kupovina putnog osiguranja onlajn.

2 komentara na “Top 5 evropskih skijališta”

  1. Anka kaže:

    Na moju zalost koristila osiguranje sa ski rizikom. Sreca sto je bio peti dan. Zadovoljna sam kako su me zbrinuli, a sav trosak ( medicinska pomagala, lekove, transoort itd) koji sam platila mi je u celosti refundiran. Zemlja povrede Francuaka. Moja preporuka nikako ne idite bez osiguranja- i vama se mote dogoditi

  2. Nina kaže:

    Skijaliste u Francuskoj mi je ostalo u divnom secanju, ljubaznost, duh u vazduhu. Prelepo.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

18 − 7 =

Prijavite se na našu mejling listu

Slaćemo vam najnovije vesti i najbolje ponude jednom u mesecu.